Στέλιος Κυριμνλής: «Ανθελληνισμός και προδοσία το στημένο πόρισμα για την Αμφίπολη»

Στέλιος Κυριμνλής: «Ανθελληνισμός και προδοσία το στημένο πόρισμα για την Αμφίπολη»

του Γιώργου Ροδάκογλου

Για ένα επικίνδυνο και στημένο παιγνίδι σε βάρος της Αμφίπολης που έχει εθνικές προεκτάσεις κάνει λόγο ο γραμματέας του Διεθνούς ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος και αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.

Ο Στέλιος Κυριμνλής Πρόεδρος Δικηγορικών εταιριών, μηχανολόγος και ζωγράφος κάνει λόγο για ανθελληνισμό και προδοσία ,όσων συμμετείχαν στο πόρισμα  που παρουσιάζει τον Μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης ως Ρωμαϊκό μνημείο και εκτιμά ότι μια σοβαρή κυβέρνηση επιβάλλεται να ζητήσει τις  παραιτήσεις τους.

«Το πόρισμα αυτό λοιπόν είναι στημένο. Βασίστηκε σε δυο αρχαιολόγους διορισμένους από το κόμμα και στη μεθόδευση τη Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρίας Βλαζάκη. Εάν η ανασκαφέας και η Διεθνής κοινότητα διαψεύσει το πόρισμα των δυο κυριών, να δούμε τότε τι θα πουν και που θα σταθούν. Είναι αδιανόητο για μας, η προϊσταμένη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας Αγγελική Κοτταρίδη  και η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκη Τζένη Βελένη, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα της Μακεδονίας, να υπογράφουν ένα πόρισμα εναντίον μιας Μακεδονικής και μοναδικής στον κόσμο ανασκαφής. Το λιγότερο πρέπει να αντικατασταθούν από τις θέσεις που της έβαλε το ίδιο το κράτος να υπηρετήσουν. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ανθελληνισμός στη χειρότερη είναι προδοσία εγώ νομίζω είναι και τα δύο»

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής εκτιμά ότι η υποβάθμιση της ανασκαφής στην Αμφίπολη έχει πολύ βαθύτερα κίνητρα.

«Σίγουρα υπάρχει θέμα απαξίωσης του μνημείου. Όταν ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος  κύριος Κοτζιάς επισκέφτηκε  στα Σκόπια και τα αποκάλεσε «ευλογία των Βαλκανίων» ,αυτό στη διπλωματική γλώσσα λέει ότι έχετε το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεστε, δηλαδή τους δίνουμε το πράσινο φώς να λέγονται Μακεδόνες να διεκδικούν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα ενώ αυτοί είναι Σλάβοι στην καλύτερη περίπτωση.

Όταν λοιπόν επιτρέπονται αυτά με την ευλογία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα το λιγότερο που μπορούν οι Σκοπιανοί να κάνουν στη συνέχεια, είναι να στείλουν δυο αρχαιολόγους από τη δική τους πλευράς με τα πιστεύω τους, για να απαξιώσουν το μνημείο. Το θλιβερό όμως είναι, ότι αυτό έγινε από Έλληνες αρχαιολόγους  και όλα αυτά  γιατί στην κυβέρνηση φοβούνται τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Εξελίξεις γίνονται παντού επιτέλους ας γίνουν και βαλκάνια».

Ο  Στέλιος Κυριμλής εκφράζει την αγανάκτηση του  για τον χειρισμό της ανασκαφής από το ΥΠ.ΠΟ τους τελευταίους δέκα μήνες.

«Αυτό το μνημείο πρέπει να Διεθνοποιηθεί, δεν ανήκει μόνο στην Αμφίπολη αλλά σε ολόκληρη την Οικουμένη είναι υποχρέωσης μας να το αναδείξουμε όπως ο Παρθενώνας που ανήκει σε όλο τον κόσμο. Αντί λοιπόν να πράξουμε το αυτονόητο το Υπουργείο Πολιτισμού έστησε το πλέον άθλιο παιγνίδι και από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση δεν έκανε τίποτα απολύτως»

Το Διενθές Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος  με έδρα τη Νέα Υόρκη και ειδικότερα ο κύριος Κυριμνλής  παρακολουθεί στενά την ανασκαφή στον τύμβο Καστά από την πρώτη μέρα των ερευνών.

«Η Περιστέρη είναι στρατηγός στη δουλειά της. Μαζί με την εξαιρετική  ομάδα της ανέτρεψαν το κατεστημένο της καθημερινότητας στην αρχαιολογία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Ανήκει στους πατριώτες  που μπορούν να κάνουν θαύματα»

 

Ο αντιπρόεδρος τη Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής επισκέφτηκε πρόσφατα την Αμφίπολη και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι αυτό, είναι νωπές.

«Είμαι ευτυχής και αισθάνομαι ευλογημένος που έφτασα  έως τον τύμβο Καστά.  Έκλαψα βλέποντας  την είσοδο του τάφου έστω και από μικρή απόσταση. Οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό δάπεδο, οι Σφίγγες όπως τις ξέρουμε σου δίνουν την αίσθηση  ότι ακουμπάς την ιστορία.  Ήθελα να απορροφήσω το κάθε τι από την επίσκεψη μου . Ένιωθα ότι είμαι ένας φίλος του Μέγα Αλέξανδρου»

Σχολιάζοντας  σε  ποιον μπορεί να ανήκει ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης απαντά:

«Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το αν είναι ο ίδιος μέσα ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα. Οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν σε ολόκληρο τον τύμβο για να μάθουμε τη συνέχεια.  Ως ομογένεια είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αρκεί να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστούμε».

Ο κύριος Κυριμλής κατά την παρουσία του στην Ελλάδα είχε επαφές με πολλούς παράγοντες και υπουργούς για θέματα της Ομογένειας με πρώτο, τη συνέχιση της ανασκαφής στον τύμβο Καστά.

πηγή.Εφημερίδα χρονόμετρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ